БаЛМУН 2023.

Овогодишња, десета по реду, БаЛМУН конференција оправдала је посвећени рад наших гимназијалаца и професора, надмашила очекивања гостију, а поставила је високе стандарде за све идуће конференције. Наиме, са 320 учесника из 8 држава и 23 школе, Бања Лука се од 21. до 23. априла испунила плодоносном дебатом и новим пријатељствима.

Гимназијалци су ове године заблистали у свим улогама: предсједавајући комитета и делегати истакли су се изузетним говорништвом и знањем, помоћно особље, обезбјеђење и техничка подршка показали су шта значи предусретљивост, умјетници су се потрудили да покажу да БаЛМУН није само дебата, домаћини су гостима несебично отворили врата Бање Луке, а новинари и фотографи су их све испратили неухватљивим и радним темпом.

Дебате − дуготрајне, исцрпне и плодоносне − резултирале су резолуцијама које су се бавиле сукобом Израела и Палестине, питањем дјеце у оружаним сукобима, дуготрајним посљедицама руско-украјинског рата на свјетску економију, и многим другим темама које се намећу као највећи проблеми нашег свијета данас.

Оно што је обиљежило овогодишњу БаЛМУН конференцију јесте спознаја одговорности која нам је дата самим тим што дјеламо у овом времену, а потом и сазнање да дијалогом и активним учешћем у рјешавању проблема рушимо привидно снажан зид немогућности напретка, те данас почињемо са грађењем будућности.

Милица Пушара

Повезани чланци