Гимназијалци побједници Хакатона Дигитализација продаје

За викенд, од 23. до 25. априла, одржано је такмичење у креирању апликација и пословних рјешења под називом Хакатон Дигитализација продаје. Организатори су били Иновационо-технолошки центар и Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Републике Српске, a спонзор Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, организација њемачке Владе за помоћ малим и средњим предузећима у Босни и Херцеговини. У условима пандемије, такмичење је одржано онлајн, а такмичари су имали задатак да у року од 48 часова за дату тему осмисле идеју и направе протитип апликације, као рјешење које би помогло некој врсти малог или средњег предузећа.

Наши ђаци, Николина Гатарић, Сава Малиновић, Никола Вујковић и Матија Мирковић, ученици одјељења III7, учествовали су на такмичењу и остварили сјајан резултат, освојивши прво мјесто! То је велики успјех за њих нарочито због тога што су били најмлађи учесници такмичења. Апликација коју су развили је платформа за маркетинг кафе за успут (coffee to go) продавница и омогућава корисницима да скенирају QR код на основу чега сакупљају бодове у апликацији, и на тај начин могу освојити купоне за кафу, попусте и друге погодности. Гимназијалци кажу да је њихова идеја адекватна управо за ово вријеме, јер овај вид радњи биљежи пад продаје након отварања свих угоститељских објеката, као и због доласка љепшег времена због чега људи радије испијају кафу у баштама кафића. Жири је апликацију похвалио посебно због изузетно лијепо осмишљеног корисничког интерфејса и чињенице да је намијењена првенствено млађој популацији.

Нашим ученицима честитамо и желимо много среће у даљем раду, а можда ће, ко зна, успјети да своју замисао спроведу у дјело.

Повезани чланци