Гимназијски тим на пројекту “Ко су биле жртве нациста?” у посјети Шарговцу, Дракулићу и Музеју Козаре

Гимназијски тим на пројекту “Ко су биле жртве нациста?” имао је врло интензивну седмицу иза себе и период препун различитих активности. Но, сјајној екипи високомотивисаних, ништа није проблем. Упркос испитима, испитивању и писменим провјерама, тим је реализовао све планиране активности

.• 12.5. посјетили су О.Ш.”Ђура Јакшић” у Шарговцу, гдје је 7.2.1942. извршен најстрашнији и најмасовнији злочин на нашим просторима, убијена су 52 ђака у дворишту школе. Обишли су и цркву у Дракулићу у којој се налазе имена 2311 страдалих становника Мотика, Шарговца и Дракулића, убијених за свега 10 сати тог истог дана.

• 13.5. предавање и разговор са члановима тима одржао је мр Владан Вуклиш, помоћник директора Архива РС. Много тога смо чули, видјели, али времена је било тако мало па се надамо још некој прилици да разговарамо и учимо од овог сјајног младог научника.

• 15.5. пројектни тим обишао је Музеј Козаре на Козари, одслушао историјски час одржан у самој спомен зони од стране Бориса Радаковића, историчара у Музеју, те у хладу предивне шуме, сјени споменика на Мраковици одржали радионице, поразговарали о утисцима и доживљају, урадивши евалуацију досадашњег рада.

Теме су тешке, емоције узбуркане, али уз овакву екипу ништа није тешко!

мр Бранка Љубојевић

Повезани чланци