ДЕБАТНИ КАМП „ДЕБАТУЈ ЗА ДАНАС“  – ЗА НАШ СРЕЋАН РОЂЕНДАН

Дебатани клуб „Горгије“ Гимназије Бања Лука ове године обиљежава 10 година свога постојања и рада. Тим поводом група алумниста у саставу Ален Милаковић, Софиа Миљатовић, Анастастија Ђорђа Босанчић, Маја Савковић, Ивана Галић (уз подршку Милане Чубриловић и Александра Бакмаза са територије ЕУ) су заједно са тренером Клуба Бранком Љубојевић и Марицом Ђервида, чланом пројектног тима Гимназије, припремили пројекта под називом „Дебатуј за Данас“. Пројекат се састоји из двије фазе, од којих је прва био дебатни камп одржан у периоду од 17. до 20. новембра 2022. године у Визитор центру Пецка. Други дио пројекта под називом Новогодишњи дебатни фестивал, који ће се одржати у периоду од 26. до 29. децембра 2022. године, завршиће округлим столом „Дебата у мом животу“ на којем ће се окупити алумнисти овог Клуба, сада напредни студенти и озбиљни професионалци у разним областима и на разним странама свијета. Циљ пројекта јесте ширење дебате међу средњошколцима и у средњим школама Бање Луке, Републике Српске, али и региона.

Након завршеног кампа можемо закључити да је прва фаза изузетно успјешно реализована и да су циљеви у потпуности реализовани. Четрдесет сјајних средњошколаца из девет бањолучких средњих школа неуморно је радило, учило, дебатовало, истраживало и уз све то се сјајно забављало. Све што нам се тих дана дешавало премашило је очекивања свих нас, а ту свакако спадају и домаћини Визитор центра Пецка (Боро, Пеђа, Гоша, Сњежа, Веле), Попустоманија (Хвала Милану за картице Попустоманије!), агенција „Ин Травел“.

Никако не смијемо заборавити Министарство просвјете и културе Републике Српске и управе и професоре средњих школа Бање Луке (Гимназије, Техничке, Пољопривредне, Медицинске, Апеирона, Гаудеамуса, КШЦа, Економске, Грађевинске, Угоститељске) који су дали сагласност за реализацију овог сјајног пројекта! Показали смо и доказали да младима треба пружити примјер и прилику, а онда они могу све. У ишчекивању друге фазе, тачније у припремама за регионално и локално такмичење Новогодишњег дебатног фестивала, позивамо вас да испратите наше активности и да нам се, ако већ нисте, придружите у дебатовању! Доста је прича о будућности! Дебатујмо за Данас, јер Данас је важније и од јуче и од сутра!

мр Бранка Љубојевић, тренер ДК „Горгије“ Гимназије Бања Лука

Повезани чланци