Мали допринос Гимназије – Израда медицинских визира

Професори наше школе су показали да су хуманост и солидарност основа нашег позива, а да уз добру вољу, али и надљудске напоре свако од нас може дати свој допринос заједници у овим тешким тренуцима.

Крајем марта директорица наше школе, Вита Малешевић, у договору са 4 професора, који су прошли обуку за кориштење СТЕМ опреме, која нам је донирана од стране ENABLE BIH, који је USAIDOV пројекат, у оквиру СТЕМ лабораторије, одлучила је да и наша Гимназија да свој допринос овом хуманом циљу.

Професори, Тамара Јагодић, Драшко Пераћ, Александра Аћимовић и Александра Радић, прихватили су се овог посла још прошле седмице, и уз помоћ директорице и дежурних радника, а уз све мјере предострожности, осмислили систем израде визира.

Тамара: Уз подршку директорице, одлучили смо да се прикључимо овој акцији, увидјевши да су визири нужни за безбједније лијечење обољелих од вируса короне. Велика подршка и помоћ нам је, од самог почетка, наш СТЕМ тренер, проф. Нијад Салиховић, из Брчког, као и колеге са Природно-математичког факултета из Бањалуке.

Акцији наших професора се прикључио и ученик трећег разреда, Алексеј Вучић, који је почео да ради код куће, на свом штампачу.

Александра Аћимовић: Иако имамо обавеза око наставе на даљину, израду визира на 3Д принтеру организовали смо према нашем распореду исту. Сам процес израде траје неколико сати, а потребно је и много прецизности код припреме и монтаже. Због тога је потребно да ујутру један професор упали принтер, а након неколико сати други треба да га искључи. Након тога обрађујемо визир, стављамо пластику и гуму. На самом почетку нам је максимум био 2 визира, а сада смо већ дошли до 4-5 дневно, на једном штампачу.

Тамара: Поред много обавеза које захтијева настава на даљину, нисмо могли дозволити да наш 3Д штампач не ради у оваквим околностима. Уосталом, мимо те помоћи медицинарима, мислим и да треба да будемо примјер нашим ђацима, да увиде да свако може имати своју улогу и у овако тешким тренуцима, да се може мирно и безбједно реаговати малим корацима. Мислим да је сваки медицински радник сада наш драгуљ и треба их заштитити, како бисмо заштитили и себе. На овај начин бих поздравила и подржала одлуку свих својих матураната који су се већ одлучили за ово велико занимање. Сада могу да виде битну улогу, коју имају љекари у друштву, а мислим да ћемо као заједница да се одужимо са више поштовања.

Александра Аћимовић: Ово што радимо је, наш мали, али од срца велики допринос, за наше здравствене раднике, то је најмање што можемо урадити за наше хероје!

Завршених 10 медицинских визира ЈУ Гимназија је јутрос уручила центру “Заштити ме”. Наши вриједни професори настављају са пројектом, а жељу да им помогну изразили су и други професори наше школе. Надамо се да ће овај мали допринос, ипак, бити од велике помоћи.

Новинарска секција

Повезани чланци