Матура на посебнији начин

,,Због епидемиолошке ситуације генерација 2016-2020 неће имати прилику прославити матурско вече у Банск…”, станите, да ли се матуранти могу опростити једни од других на један други, посебнији начин?

Као што сви већ знамо ове године ниједна средња школа није организовала матуру због ширења вируса и свеукупних околности у нашем граду. Ђаци бањалучке гимназије су се одлучили на сјајну алтернативу за коју је потребан само сунчан дан. Они су одлучили да им корона вирус неће одузети тај осјећај завршетка једног животног поглавља па су га премјестили на викендице, базене и заједничка дружења.

Суштина је иста, без велике помаме, сваки разред је изабрао дан за себе. Ова јефтинија и свакако једноставнија варијанта показала се веома добром зато што су разреди заједнички имали скоро читав дан само за себе. Да ли нам је корона одузела матуру? Ипак није, али нам је одузела нешто много вредније, а то су посљедњи школски мајски дани када су ученици могли безбрижно ићи у школу и полако прихватати да се ближи крај. Одузела нам је посљедњу јединицу, шетање кроз ходник, посљедњи мали одмор и ситне, недоречене тајне.

Као што је рекао норвешки министар:,,Матуранти неће поново бити матуранти”. Истина, јер ће свако други свој живот наставити, чекање ће проћи, а људима ће се вратити свакодневна рутина, али један матурант није ставио своје дане на чекање, већ на нестајање. Ипак, ми смо нашли начин да сачувамо животе других, а да ипак пронађемо парче могућности за нас да се барем мало осјећамо као матуранти.

Јелена Поповић IV7


Повезани чланци