Писмо матурантима генерације 2019/2020.

Драги наши матуранти,

Надам се да ће вас ово писмо затећи здраве и веселе. Никада ми није било теже обратити се матурантима, одабрати праве ријечи. Жао ми је што вам је овај нови вирус украо једне од најљепших и најбезбрижнијих дана школовања, дане које сте толико жељно чекали. Жао ми је што се нисте растали једни са другима, и са Гимназијом, како сте планирали. Што немате прилику обући свечане хаљине и одјела и прославити матурско вече. И туга, и разочарење и љутња – све су то валидне емоције које вјероватно осјећате и било би неумјесно с моје стране да их игноришем. Зато ми је жао и имам жељу да вам се некако извиним, олакшам то што је баш вас све ово снашло.

Провела сам највећи дио живота радећи с младим људима, и зато с правом вјерујем да ће младост све превазићи. Ваша зрелост и несебичност често затекну неке, много старије, и зато сам сигурна да и овај пут ипак истински разумијете ситуацију. Вјерујем да помажете колико год можете да пандемија што брже прође. Корона нас је можда све изненадила, преплашила, раздвојила, али нам је и показала да нема тога што људи не могу превазићи и смислити нове начине да функционишу. Нека вас све ово надахне да се увијек борите за боље. Да мислите на слабије и угрожене. Да никад не заборавите значај здравља, породице и пријатеља. Цијелога живота покушавајте да не узимате оно што имате здраво за готово – јер никад са сигурношћу не знате шта нам носи сутрашњи дан.

Поносна сам на вас и све ваше успјехе током школовања у бањалучкој Гимназији. Стасали сте у одговорне, паметне и способне младе људе. Период одрастања и средње школе није нимало лаган, и свако нагло одрастање помало боли. Понесите у вашим сјећањима све најљепше догађаје, корисне лекције, безбрижне дане проведене међу црвеним циглама…и спремно крените ка свијетлој будућности. Од срца вам желим да на том путу пронађете себе. Немојте се оптерећивати нити упоређивати колико ће коме година за то бити потребно. Не вjерујте никоме ко вам каже да нешто не можете остварити, ако ви то заиста желите.

Нека вам главни циљ буде да постанете срећни, остварени и доприносећи чланови друштва.

Знајте да је ваша школа, осим у периоду пандемије :-), увијек отворена за вас.

Не постоји један прави начин да се поздравите и опростите од другова. Уосталом, имате само разлог више да пазите једни на друге у будућности и да останете у контакту. А славља ће бити – пажљиво тражите разлоге да славите сваки нови дан.

Будите ми здрави и нека вас срећа прати!

проф. Вита Малешевић,

директор ЈУ Гимназија Бања Лука

Повезани чланци