Прва теренска настава пројектног тима Гимназије Бања Лука

У сриједу, 27. априла 2022. године пројектни тим Гимназије Бања Лука који чини 18 ученика и професорице Татјана Јурић и Бранка Љубојевић посјетио је Јеврејски културни центар. Како овај тим ради на пројекту под називом “Ко су биле жртве нациста?” који је у организацији ЕуроКлиа и Макс Манхајмер института из Дахауа, обилазак изложбе у Јеврејском културном центру био је оправдан и логичан слијед у њиховом истраживању и учењу о овој теми на мало другачији начин.

Занимљиво и инспиративно предавање ученицима и колегама одржао је Зоран Пејашиновић, професор историје и један од аутора ове сјајне изложбе.

Осим судбине Јевреја у Бањој Луци у току Другог свјетског рата, ученици су сазнали много тога о њиховом животу и раду у нашем граду од времена њиховог насељавања на овим просторима. Обишли су синагогу која се налази у згради ЈКЦ-а и сазнали много занимљивих ствари о јудаизму, Тори, јеврејским општинама. Многобројна питања која су услиједила након предавања само свједоче о занимљивости и теме и предавача.

По завршеном разговору са господином Пејашиновићем, ученици су самостално истражили изложбене панеле те једни са другима подијелили свое утиске и прикупили корисне материјале којима су започели своју личну базу података.

Овакав вид учења на терену и кроз друге и другачије медије држи пажњу и развија критичко и креативно промишљање.

Овим путем се захваљујемо Јеврејском културном центру, Јеврејској општини Бања Лука и свакако нашем професору и колеги Зорану Пејашиновићу на сјајном почетку једног изузетног путовања на чијем крају нас очекује изложба ученичких истраживачких материјала и постигнућа, али и промоција кратког документарног филма.

мр Бранка Љубојевић

Повезани чланци