Савиндан у нашој школи године 2021.

Пандемија је промијенила много тога: наше здравље, животе, послове, образовање. Ове школске године је све другачије иако смо ми у основи исти они људи који желимо да наша дјеца/ученици буду здрави, добри и успјешни. Јесте да нисмо могли сви заједно да подијелимо радост прославе школске славе Светог Саве, али било је и тежих година па се славило, зато смо само модификовали начин.

Мјесец дана пре славе објављен је наградни конкурс за умјетничке радове ђака Савиндану у сусрет 2021. Пропозиције су биле кратке и јасне, а начин прилагођен овом времену: поставити рад са задатом темом на друштвеној мрежи Фејсбук у групи и гласати за најбољег. Није било много учесника, али јесте много гласова и награда таман за све. Прво мјесто са својом сликом Цвјетови саосјећања освојио је Ђорђе Божић из III10, али сви су добили бар књигу на дар. Они су нама дали: слику, два изузетна филма, предивну композицију и неколико есеја.

Прије мјесец дана и одјељењска вијећа четвртог разреда усагласила су се око избора два ученика које ће градоначелник наградити Светосавском наградом као и сваке године. Та награда је лијепа јер је дефинисана светосавским критеријумима по којима је ђаци заслужују. За школску годину 2020/2021. из националног програма наше школе одабран је Сергеј Крчмар IV6, а из Међународног програма (IB) изабрана је Лара Штрбац. Њихове одјељењске старјешине имале су дивне ријечи хвале о њиховом животу, понашању и успјеху. Сергеја и Лару је наградио градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић 25. 1. 2021. године, али их је наградила и директорица Гимназије Вита Малешевић и награде су им уручене на Савиндан.

Што се тиче славе, заједнички утисак нам је да је било достојанствено и скромно. Наше колеге, свештеници, отац Зоран и отац Срђан обавили су славски обред и подсјетили нас на најзначајније чињенице о Светом Саву: он, као син Стефана Немање, који је могао свега да има колико хоће, одрекао се свега материјалног зарад љубави према Христу, човјеку и знању!

У години када страх од смрти, бесмисла савладава, а жеља за бесмртношћу јача, нека нам пут Светог Саве буде једини путоказ!

Повезани чланци