Сарадња Гимназије са Технолошким факултетом

Наша школа има одличну сарадњу са Природно-математичким и Електротехничким факултетом у Бањој Луци, који већ годинама пружају подршку нашим ученицима, посебно ученицима програма Међународне матуре у извођењу експеримената из биологије, хемије и физике потребних за обавезне радове који се оцјењују од стране екстерних оцјењивача из ИБ организације. Такође имамо и подршку Филозофског и Филолошког факултета који дозвољавају нашим ученицима кориштење ресурса њихових библиотека.

Посебно се желимо захвалити декану ПМФ-а, проф. др Горану Трбићу и декану Технолошког факултета, проф. др Бориславу Малиновићу, који су нам помогли у вријеме пандемије коронавируса прошле године јер су ученицима програма Међународне матуре дозволили извођење експеримената како би могли завршити своје матурске радове. Сарадња са Технолошким факултетом је и започета прошле године а надамо се да ће тако и остати. Одређен број ученика је радио експерименте на катедрама за хемију и биологију на ПМФ-у, али због епидемиолошке ситуације тражили смо помоћ за наше ученике и од Технолошког факултета.

Наставили смо добру сарадњу и ове године, кад је ученица програма Међународне матуре Александра Вркачевић због специфичности своје теме за матурски рад из биологије изводила експеримент на Технолошком факултету. Изузетно су нас срдачно дочекали и помогли нашој ученици да заврши свој практични дио рада у периоду од 4. до 11. октобра 2021. године кад је боравила у Лабораторији за микробиологију Технолошког факултета. У току свог боравка на Технолошком факултету, Александра је успјешно обавила практични дио свог рада The Antibacterial Effects of Metal Ions of Zinc, Silver and Copper on the Growth of Bacteria. У току овог експеримента Александра је обавила сљедеће: припрему и стерилисање храњивих подлога и раствора метала, наношење брисева бактеријских култура и додавање одређених концентрација метала за тестирање антибактеријског дејства, као и очитавање и тумачење добијених резултата. Приликом реализације експеримента, она је показала велики труд и залагање, као и самосталност у раду, што ће јој сигурно много помоћи приликом писања матурског рада, а такође и током наставка школовања. Кроз практични и теоретски дио рада, остварила је добру сарадњу са професорима из Лабораторије за микробиологију: проф. др Љиљаном Топалић Тривуновић и проф. др Александром Савићем.

ЈУ Гимназија Бања Лука и Технолошки факултет Универзитета у Бањој Луци ће и у наредном периоду наставити овај вид сарадње.

Повезани чланци