Бањалучки гимназијалци побједници трећег Регионалног app изазова

Наши ученици су и ове године показали да су иновативни, вриједни и успјешни на пољу израде апликација, па ће тако њихов успјех бити награђен путовањем у Порто на престижну НДЦ конференцију.

У сриједу, 19.2.2020. године одржан је трећи по реду Регионални app изазов, у Музеју савремене умјетности у Бањалуци. Ученици наше школе, тим “Линуксовци”, који чине Никола Вујковић, Сава Малиновић и Матија Мирковић, учествовали су са апликацијом КуМе (кућни менаџер), а то је склоп вишенамјенских сензора којима корисник преко апликације врши мониторинг свог дома.

Приликом презентације апликације Линуксовци су на прототип уређају показали шта заиста ради апликација КуМе, и тиме одушевили и жири и публику, јер су отишли корак даље од својих вршњака, бавећи се популарном облашћу, која се зове интернет ствари (IoT).

Сава: Уложили смо доста труда у израду апликације, а у поређењу са прошлогодишњим учешћем направили смо велики корак. Цијело љето смо провели учећи нове ствари, које смо на крају успјели и примијенити. Срећан сам јер је жири препознао наш рад и труд, а и захвалан што постоји ово такмичење, јер смо и данас учили кроз апликације наших вршњака.

Никола: Процес креирања апликације био је дуготрајан (дуготрајнији него што смо мислили), и изненадило нас је колико је дуго трајало само осмишљавање апликације, које је на крају трајало дупло дуже него само кодирање апликације. Али сам презадовољан крајњим успјехом.

Матија: Веома се радујемо путу у Порто, и мислимо да ће нам конференција омогућити да побољшамо и проширимо наше знање те да сљедеће године будемо још бољи.

Линуксовцима желимо срећан и продуктиван пут у Порто, а вјерујемо да ће се њихови успјеси наставити.

Новинарска секција

Повезани чланци