Бити научник или бавити се науком?

У релативно малом временском заостатку у односу на међународни ниво, Фестивал науке у Републици Српској постао је прије нешто више од деценију – оаза витализма и потенцијала овога друштва.

Да је тако било и ове године, увјерили су се и ученици првог и трећег разреда Гимназије, те првог разреда програма Међународне дипломе(ИБ1), посјетивши овогодишњи фестивал 23. и 24. маја у пратњи својих професора.
У протеклим данима посјетиоци су могли да виде низ садржаја који на занимљив и едукативан начин промовишу науку, али и умјетност. Као и сваке године, централни догађај био је велика изложба експеримената, одржана у спортској дворани Факултета физичког васпитања и спорта.
Ученици наше школе дали су свој допринос овом изузетном догађају изводећи хемијске експерименте, нарочито занимљиве малишанима, као што су: дух у боци, слонова паста,
хемијски камелеон, индикатори, боје пламена и сл. Сами називи ових експеримената говоре о мисији оваквих фестивала у свијету и код нас. Они покушавају да, наочиглед свих старосних узраста, интерактивно и креативно учине науку и умјетност доступне свима заинтересованима.
Довољно је било видјети покоје зачуђене и обасјане очи, чути по који узвик усхићења или ослушнути неравномјеран ритам дисања, па да се види, као одраз у води, наличје свијета
у којем живимо. Управо то нас доводи до спознања важности оваквог вида учења, кроз дјечије очи.

Невена Љубоја I4

Повезани чланци