Гимназија обиљежила Европски дан jeзика

У петак, 27. септембра 2019. године, у Бањалучкој гимназији обиљежен је Европски дан језика, који се, још од 2001. године, обиљежава у 47 држава чланица вијећа Европе.

Иако се традиционално Европски дан језика обиљежава 26. септембра, наша школе је ове године у петак, 27. септембра 2019. године, обиљежила Европски дан језика. У холу Бањалучке гимназије, ученици су, у сарадњи са професорима језика, приредили већ традиционални програм поводом овог интернационалног јубилеја.

Водитељ програма била је Адријана Јанковић, која је на почетку манифестације најавила Анастасију Ђорђу Босанчић, Сару Филиповић и њихове другаре из III10, који су, извођењем хита “Somebody to love”, указали на значај енглеског језика у рок култури друге половине прошлог вијека, али и подсјетили присутне на педесету годишњицу одржавања првог Вудсток фестивала у Њујорку.

Након њих, уз тактове руске пјесме ,,Летіла зозуля “, свој плесни таленат показала је матуранткиња Кристина Братић, док су пјесму ,,Lieblingsmensch”, уз пратњу Саре Тешановић на гитари, на њемачком језику отпјевале Теодора Гајић и Милена Лазић, ученице другог разреда. Анђела Брдан и Ивана Лакић присутнима су представиле италијански језик кроз кратки, занимљиви скеч под називом ,,Problemi di cuore”.

Љепоту француског језика дочарали су ученици Игор Божанић, Ведран Поповић и Лана Цвијић, отпјевавши и одсвиравши елегичну пјесму ,,Mona”. Пушкинову поетску мисао из пјеме ,,Цветок”, присутнима је дочарала на оригиналном, руском језику ученица Маријана Боснић, а након ње наступила је Катарина Татић, са пјесмом “Me and Bobby McGee“, америчке рок пјевачице Џенис Џоплин.

На руском језику је представљена и пјесма Сергеја Јесењина, ,,Шагане”, коју је на дирљив начин изрецитовала Софија Јањић, ученица трећег разреда. Затим је приказан цртани филм на италијанском језику, дјело ученица III10 разреда, Нађе Чаушевић и Тијане Грујић, које су га снимиле уз помоћ професорице италијанског језика, Жане Стевић, те освојиле наградно путовање у Италију. На самом крају, осмијех на лицима публике изазвао је наступ матураната Бориса Ђукића, Марка Гајића и Драгомира Ђурића, који су извели “Локалну пјесму из Минхена”, уз пригодне костиме.

Догађају су, као и претходних година, присуствовали многобројни ученици и професори наше школе, свјесни значаја језика на пољу свакодневне комуникације, науке и културног живота сваког појединца. Кроз језик се најјасније осликавају стил и дух неког говорног подручја, као и начин живљења народа који га насељава. Усавршавањем знања матерњег језика, упознајемо себе, док нам страни језици представљају капију за улазак у свијет и преношење лингвистичког блага свога народа.

Остаје нада да су сви посјетиоци ове манифестације отишли са позитивним емоцијама и задовољни програмом, али и да су научили понеку нову ријеч разних језика, које су ђаци презентовали у скопу овогодишњег кратког и симболичног програма. Посјетиоци су, такође, имали прилику да пробају различите националне специјалитете ученика, а по њиховим осмијесима можемо закључити да су им се свидјели.

Софија Јањић,

III9Јелена Лакета, IV8

Повезани чланци