Горгије највеће изненађење Међународног дебатног турнира у Љутомеру, Словенија

Представници Дебатног клуба „Горгије“ Гимназије Бања Лука учествовали су и ове године на Међународном дебатном турниру у Љутомеру, највећем и најзначајнијем дебатном турниру за средњошколце у Европи. Ана Бубњевић, Андреј Додиг и Сергеј Дринић, ученици ИБ програма, под вођствм професорице Бранке Љубојевић, били су један од укупно 46 тимова који су се ове године такмичили у Љутомеру, а истовремено и један од ријетких дебитаната на овом турниру.

Такмичење се одржало у период од 9. до 12. марта у простору Гимназије „Франца Миклошича“ која је и ове године била више него сјајан домаћин. У квалификацијама се дебатовало на 3 припремане тезе и 3 импромпту (непознате) тезе. Наш тим је својим наступом и вјештином коју је показао био највеће изненађење турнира, јер је у питању њихов први наступ на међународном нивоу, број бодова који су освајали из рунде у рунду далеко је надилазио и много искусније тимове. Добили су 4 од укупно 6 дебата и за само један бод остали испод линије која је раздвајала 8 најбољих екипа цијелог турнира. У оквиру тридесетак тимова којима је енглески страни језик, наша екипа заузела је 5. мјесто, док је у оквиру свх 46 тимова, екипа Горгија заузела 13. мјесто. У финалу овог такмичења сукобиле су се екипе Италије и Кине, а као побједник је изашла више него сјајна екипа Кине.

Ово је до сада највећи успјех нашег Клуба на овом међународном такмичењу. Сјајно искуство, одличне дебатне лекције, али, што је најважније, могућност да се стане поред других, с њима дебатује и упореди у многим сегментима које дебата као свеобухватна активност носи нешто је што нема цијену. Нарвно, по ко зна који пут се потврдило да је најбоља припрема за дебату учешће на такмичењима, те да сјајни резултати стижу оним екипама и земљама које улажу у своје образовање и дебату као његову најобухватнију вјештину.

У склопу такмичења је ове године, као и свих ранијих година, одржан и тзв. Кантри експо у оквиру којег су наши представници имали један од најпосјећенијих и свакако најоригиналнијих штандова на којем се могла попити добра домаћа/турска кафа и засладити се локумом, али и чути прича о застави која је послужила као средишње рјешење.

Професорица Бранка Љубојевић, тренер ДК „Горгије“, учествовала је на радионици коју су одржали професори из Словеније и Италије, а у вези са примјеном дебате као методе рада и учења у школама. Остварени су значајни контакти те ће се новонастала сарадња реализовати у будућности.

На крају треба нагласити да је у припреми материјала и вјежбању нашег тима учествовао цијели ДК „Горгије“ који је истраживао, одржао дебате у КП формату, а онда био спаринг партнер нашим такмичарима прије самог поласка. Овим се још једном доказало и показало да су дебатанти најкомпактнија и највреднија заједница специфичних појединаца која више од једне деценије остаје и опстаје упркос свим недаћама и немогућностима која се пред њу постављају од стране различитих субјеката и објеката!

Овом приликом се посебно захваљујемо Електронској видео лутрији д.о.о. Бања Лука која је донаторским средствима омогућила ово путовање и учешће на такмичењу и на тај начин пружила неопходну подршку младим људима који имају воље, жеље и способности да мијењају свјетску слику о нама!

Ми мијењамо свијет! А ви???

Повезани чланци