Међународно дебатно такмичење, Љутомер 2024.

У периоду од 7. до 9. марта наши ученици су традиционално у пратњи дебатног тренера, професорице Бранке Љубојевић, учествовали на Међународном дебатном турниру Свјетског дебатног формата у Љутомеру заједно са 51 другим тимом из Италије, Америке, Кине, Чешке, Холандије, Монголије, Словеније, Хрватске и Србије.

Чланови тима Горгије 1 били су: Aндреа Гајић, Наталија Алексић и Христина Мрша

Чланови тима Горгије 2 били су: Mилица Пушара, Михаела Милетић и Марија Малић

Тимови и тренер су били смјештени у Хотелу Јерузалем, недалеко од Гимназије Франц Миклешич у којој су се одржавале квалификационе дебате и заједничке активности. Шест квалификационих рунди одржало се у току ова три дана турнира од којих су три дебатне тезе припремане унапријед, док су преостале три захтјевале припрему на лицу мјеста и обрађивале су тренутне друштвене и геополитичке проблеме од феминизма, поп културе, комерцијализације менталног здравља, културе спорта, измјене закона у државама високе стопе криминала до питања рада Уједињених Нација.

Горгије 2 су оствариле пласман у полуфинале у категорији нових дебатаната свјетског формата, гдје су имале прилику да дебатују против тима Србија 3 на импромпту тезу о увођењу обавезних интерната за све средњошколце у развијеним државама.

Посебан дио овог такмичења чинило је представљање традиције свих држава кроз слаткише, сланише, безалкохолна пића, плес и музику, што је омогућило учесницима да се међусобно боље упознају и да из прве руке упознају културе других тимова и такмичара које раније нису имали прилику да сретну.

Такмичење је завршено феноменалном финалном дебатом између тимова Кине и Словеније о питању промјене рада Уједињених Нација гдје је прво мјесто припало тиму Кине који је истински заблистао.

Одлазак на овогодишњи Љутомер нашим Горгијама омогућила је Електронска видео-лутрија Републике Српске,на чему им се бескрајно захваљујемо. Улагање у образовање је улагање у будућност,како рече капитен нашег Клуба.

Захвални на сјајном искуству, тимском раду, изузетно квалитетним дебатама и судијским коментарима и одлукама, радујемо се и вриједно припремамо за предстојеће Свјетско дебатно првенство у Београду 2024.

Повезани чланци