О 125 ГОДИНА ГИМНАЗИЈЕ И КОНФУЧИОНИЦИ

Има дана, година и векова које ваља добро упамтити. Ово је таква година за цели свет, али за бањалучку Гимназију већ се и векови лагано броје и све је једнако важно.

У недељу, 4. октобра 2020. године, Гимназија је напунила 125 година! Тај податак није посебно значајан ако га поредите с вечношћу, али на овом простору и са оваквим историјским догађајима – онда, свакако, јесте. Ове, 2020, тзв. коронске године, мало смо другачије славили: скромније, са мањим програмом и са мањим бројем и домаћина и званица у школи. Толико смо могли, а никако нисмо желели да остане необележено, непрослављено и неспоменуто/неспомињано.

Осим тог рођендана, имали смо још један повод за славље.

У понедељак смо отворили Конфучионицу – нови центар за кинески језик и културу, али и нови центар за различита знања и облике рада у школи. Поред Бање Луке, овакву учионицу имају Београд, Нови Сад, Сремски Карловци и Загреб те Копар. У Републици Српској и Босни и Херцеговини ово је прва учионица те врсте и намене. Отварање ове учионице омогућио је и помогао Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци, а подржале су све институције Републике Српске које се баве образовањем и могу да схвате значај оваквих пројеката.

Видео о прослави можете погледати на датом линку, а информације о активности Конфучионице можете пратити на порталу и фејсбук-страници Гимназије и на инстаграм-страници Конфучионица.

httpss://youtu.be/jcInyPmC0LY

Повезани чланци