Предавање о менталном здрављу младих

Доктор Јадранка Станковић, специјалиста психијатрије и системски породични психотерапеут, одржала је предавање на тему Ментално здравље младих – улога просвјетног радника у склопу стручног усавршавања наших професора и стручних сарадника из области менталног здравља младих.
На стручан али уједно и пријемчив начин, докторка Станковић упознала нас је са одредницама менталног здравља, карактеристикама адолесценције и кључним чињеницама о менталном здрављу младих. Помогла нам је да разумемо етиологију менталних поремећаја и упознала нас са најчешћим менталним поремећајима у адолесценцији и разлозима због којих је потребно упутити ученика професионалцу из области менталног здравља. Сазнали смо и који фактори утичу на креирање климе која је подстицајна за развој дјеце како би могли да искористе своје потенцијале али и у ситуацијама када ученик пролази кроз тежак период и када му је потребно да га чујемо и будемо ту.
Још једном смо се подсјетили колико је важна тријада адолесцент-родитељ-школа и заједнички циљеви, а они су увијек, најбољи интерес дјетета.
На крају смо имали прилику да постављамо питања и добијемо одговоре и алате који су нам значајни у ситуацијама када смо запитани пред сложеношћу одређене проблематике у раду са ученицима.
Хвала докторки Јадранки на издвојеном времену и на несебично подијељеном знању и искуству у раду са младим људима!

Повезани чланци