Професорице наше школе Бранка Љубојевић и Татјана Јурић су присуствовале другом састанку тимова у међународном пројекту „Ко су биле жртве нациста?“

У периоду од 22. до 25. септембра 2022. године професорице наше школе Бранка Љубојевић и Татјана Јурић су присуствовале другом састанку тимова у међународном пројекту „Ко су биле жртве нациста?“, у организацији Европског удружења историчара ЕУРОКЛИО и института Макс Манхајмер из Дахауа. Професорице су представиле локални школски пројекат и истраживање о жртвама нациста и усташа у Независној држави Хрватској у нашем региону, који је пројектни тим наше школе, који чини 18 ученика и 2 професора, реализовао од марта 2022. године. Осим Гимназије из Бањалуке, у пројекту учествују тимови средњих школа из Белгије, Словачке, Шпаније и Данске, као и експертски тим из Њемачке, Холандије, Италије, Велике Британије, САД и Аустрије. Састанак је одржан у музеју холокауста и људских права меморијалном и истраживачком центру „Казерне Досин“ у Мехелену, Белгија, гдје је за вријеме Другог свјетског рата био транзитни логор из којег је депортовано 25.490 Јевреја и 350 Рома у Аушвиц-Биркенау између 1942. и 1944. године. Учесници састанка су посјетили и веома занимљиву средњу школу у Мехелену, која примјењује фински образовни модел, што значи да сваки ученик има свој распоред индивидуалног и групног учења, у којем се не користе уџбеници и нема подучавања, него се искључиво користи пројектна настава. Интердисциплинарни програми ове школе иновација су и у белгијском систему образовања, али храброст за предузимање оваквих корака резулитрала је великим интересом ученика и родитеља.

Учешће на оваквим пројектима, гдје постоји могућност сарадње и размјене искустава са колегама из европских земаља, вишеструко је корисно како за ученике, тако и за наставнике.

Повезани чланци