Пројекат “Група 4” ученика ИБ програма

У холу бањалучке Гимназије, представљен је пројекат ученика трећег разреда ИБ програма, тзв. Група 4 (Group 4), у склопу којег је, комбинујући своја знања из четири предмета (хемије, биологије, физике и рачунарских наука ), група од двадесет ученика присутнима представила своје групне експерименте у вези са актуелном темом – загађеношћу вода.

У петак, 7. јуна 2019. године, у холу бањалучке Гимназије, представљен је пројекат ученика трећег разреда ИБ програма, тзв. Група 4 (Group 4), у склопу којег је, комбинујући своја знања из четири предмета (хемије, биологије, физике и рачунарских наука (које су овај пут изостале)), група од двадесет ученика присутнима представила своје групне експерименте у вези са тренутно актуелном темом – загађеношћу вода. У представљању пажљиво осмишљених експеримената учествовале су четири групе ученика, чији су се чланови потрудили да покажу да се њихов вишедневни рад заиста исплатио.

Прва група искористила је пројекат да са заинтересованим посјетиоцима подијели резултате истраживања о пластици, поријеклу микропластике, њеном саставу у води и начину проналаска. Њихов експеримент базиран је на потрази за микропластиком у козметичким производима уз помоћ кориштења микроскопа.

Друга група, мјерењем кисеоника и другим методама, вршила је тестирање којим је хтјела показати како фосфати из свакодневних кућних производа (у овом случају, таблета за прање суђа) утичу на процес убрзаног развијања алги у водама, које касније доводе до процеса еутрофикације.

Трећа група присутнима је покушала приказати велики проблем данашњице, који је нажалост и даље нерјешив, а то је извлачење нафтних мрља из океана и мора. То су успјели комбинујући законе физике, хемије и биологије, као и методе попут паљења бензина у води.

Четврта група жељела је да провјери колико је вода у нашем граду загађена, и то је урадила филтрирајући узорке воде узете из бањалучке ријеке кроз филтер направљен од природног материјала (од пијеска и камења). Вода узета из ријеке Врбас јесте постала физички чишћа, али не и хемијски, чиме су потврдили хипотезу да природно створен филтер није довољан за прочишћавање воде.

Уз помоћ добре опреме, јаке воље, квалитетног знања, као и велике заинтересованости професора и ученика бањалучке Гимназије за ову тему, завршен је још један пројекат у низу пројеката ученика ИБ програма наше школе, те сада остаје нада да ће се сви посјетиоци, након сазнавања више информација о овом актуелном проблему, запитати на који начин могу да допринесу што мањој загађености воде, која чини основни извор нашег живота.

Јелена Лакета III8

Фотограф: Невена Зеленика II2

Повезани чланци