Светосавска награда за Софију Грујић и Анђелу Маринковић

Gutentor Simple Text

У петак, 24.1.2020. године, градоначелник, Игор Радојичић је, у оквиру традиционалних светосавских свечаности, најуспјешнијим бањалучким средњошколцима уручио награде, не само за одличан успјех и примјерно владање, већ и зато што су примјер ученика који корачају Савиним стопама. Међу њима су и ученице наше школе, Софија Грујић из IV2 и Анђела Маринковић из ИБ2.

О томе ко су Софија и Анђела и зашто су баш оне изабране за ову награду најбоље говоре ријечи њихових разредница, Сузане Рашковић и Лидије Аничић.

Приједлог за Светосавску награду школске 2019/20. године је ученица Софија Грујић, из одјељења IV 2 , општег смјера ЈУ Гимназије Бања Лука. Софија је изузетна и ученица и особа, веома успјешна, како у наставним, тако и у ваннаставним активностима. Софија је одлична ученица, чији је општи успјех већ четврту годину заредом 5,00. Увијек је спремна и беспријекорна у испуњавању својих обавеза. На располагању је својим професорима и пријатељима, кад год је то потребно. У више наврата била је водитељ Светосавске академије, за чије је припреме зимски распуст проводила у школи, а такође, је учествовала и у Франкофонији посљедње 3 године. Неопходно је поменути и њен ангажман у представама, како у школи тако и у НУБ Бања Лука. Учествовала је и на Иносту, у оквиру пројекта иновативног учења страног језика, а била је и дио размјене ученика Бања Лука-Визил. Такође, дио је истраживања на пољу математике, под називом „Жене у математици“. Нема довољно ријечи хвале за ученицу као што је Софија Грујић: духовита, самостална, озбиљна, васпитана, културна, рјечита, поуздана, несебична и савршена у испуњавању својих обавеза. Софија је неко на кога се увијек можете ослонити. Веома је скромна, али и амбициозна. У сваком тренутку спремна је да помогне друговима из одјељења, али и особама које уопште не познаје. Одлично сарађује у групи, али показује и изражене лидерске способности, када је то потребно. Исто тако зна се прилагодити свакој ситуацији и пронаћи најбоље рјешење. Изузетно је посвећена особа и прави примјер ученика који живи и понаша се у складу са светосавским начелима, те заслужује да добије Светосавску награду, као и да представља нашу школу и своје професоре, који су веома поносни на њу.

Анђела Маринковић, ученица IV-ИБ одјељења је једна од двије ученице из ЈУ Гимназија Бања Лука која је примила Светосавску награду Града Бања Лука. Анђела је прави примјер одговорне, организоване и активне младе особе, која не одустаје пред постављеним препрекама – напротив, она их претвара у личне изазове и у нове животне лекције, које је чине још самосталнијом и сналажљивијом.

Управо тако је и на ИБ програму изабрала физику на вишем нивоу, јер јој је увијек била изазовна и веома захтјевна, али је кроз ове двије године успјела да је савлада и разумије у највећој мјери, што схвата као велики лични успјех. Наиме, Анђела је окренута првенствено хуманистичким наукама, од којих издваја историју и психологију које су је обликовале као вјештог аналитичара текстова и догађаја, те је научиле о природи људи и важности разумијевања различитих перспектива. Затим, своју креативну и радозналу природу изражава кроз умјетност или њено проучавање: цртањем, сликањем (самостално, у школи, као и у љетњим школама сликања и цртања), читањем и учешћем на бројним многим литерарним конкурсима, те у секцијама попут Book Cluba, или истраживањем историје умјетности. Изузетно елоквентна, развијених комуникативних и експресивних способности, одлично се изражава и на енглеском језику, на којем и похађа наставу у посљедње двије године гимназијског школовања, те има и положен Cambridge C2 испит, као и на њемачком језику, па су иза ње DSD испит и љетње школе њемачког језика у Бечу и Грацу, на којима је постигла C1 ниво. Њена самосвјесност и висок ниво зрелости и сигурности у приступању обавезама и одговорности поготово су дошли до изражаја у учешћу на БаЛМУН конференцијама, као делегат, предсједавајући (двапут) и водитељ церемоније отварања.

Међутим, Анђела тежи, и успијева, да своја интересовања обједини и освјетла новим свјетлом, које није усмјерено само на њен лични развој и напредак. Напротив, поред свега наведеног и поред изузетних, највиших оцјена које постиже у склопу захтјевног ИБ програма, учествовала је у хуманитарним акцијама у Гимназији као што су Божићни вашар 2018. и 2019, те волонтирала, између осталог, на радионицама за младе и неформалној едукацији о стереотипима, вршњачком насиљу и преговарачким вјештинама (Winter Youth Program), на радионицама са дјецом (EKC IHTUS) и у раду са животињама у Удружењу грађана „Кербер“. И сама има кућне љубимце, о којима се, као и бројним биљкама које сади, редовно брине.

Наиме, еколошка свијест и активизам су код Анђеле високо развијене. Тако је, учествујући у Еколошкој секцији, имала прилику да ради на занимљивим и иновативним пројектима везаним за одрживи развој. Већ тад се у њој јавља жеља да се бави архитектуром, те је са својом групом радила на презентацији и тлоцрту „Паметног насеља“. Планира студирати архитектуру зато што спаја разноврсност њених интересовања која се дотичу и друштвених и природних наука. Занима је архитектура рестаурације која се бави рјешењима за одржавање и очување културних споменика и историјских грађевина, али и архитектура која се фокусира на дизајн и грађење иновативних објеката на мјестима са екстремним климатским условима, што је важно за ново доба које доноси много промјена у свијету. Ова два смјера у којима Анђела замишља своју будућу професију управо осликавају њене кључне особине и одражавају стопе на путу светосавља: тежњу за осмишљавањем и уљепшавањем свијета кроз умјетност и очување традиције, те настојање да се свијет учини бољим, питомијим и хуманијим мјестом за живот.

Новинарска секција

Повезани чланци