Ученици и професори наше школе учествовали су у пројекту “Мобилни Кванторијум”

У недјељу, 12.1.2019. и понедјељак, 13.1.2019. наша школа је угостила делегацију из Њижњег Новгорода, а повод њихове посјете је долазак „Мобилног квамторијума“ и жеља наших пријатеља из Русије да покажу и ученицима нашешколе, али и осталим бањалучким школама, најмодернију опрему из разних области савременетехнологије.

На свечаном отварању, које је почело у 13.00 часова, холом „Гимназије“ обиљеженим симболима Руске Федерације и Републике Српске, одјекивали су звуци националних химни, у извођењу ученика Ђорђа Шукала. Током свог кратког говора, директорица Вита Малешевић пожељела је добродошлицу гостима, као и свим осталим присутнима у холу, истичући да је велика част што је наш град изабран за презентацију техно парка „Кванторијум“ и што је на тај начин омогућено нашим ученицима да завире у свијет будућности.

Након говора који су оджали трећи секретар Руске Амбасаде у БиХ, Иван Јанишин, и представник града Бања Лука, Давор Стрика, започеле су радионице из три области: виртуелне стварности, роботике, и инустријског дизајна. Представници руске делегације, Сергеј Богданов Александровић, Ана Богданова Тиграновна, Виктор Будашов Валентиновић, Ксенија Булигина Владимировна, Константин Камајев Ваљеревић, Семјен Киљин Вјаћеславовић, Андреј Наумов Владимировић, Свјетлана Тихоновна Јевгењевна и Данил Толчин Андрејевић су водили наше ученике кроз радионице, а језичка баријера је савладана у рекордном року.

У наредних пар сати наши ученици су се окушали у 3Д моделовању, састављању и програмирању робота, сликању камером 360, стварању предмета помоћу 3Д оловака, тестирању АР апликација, а заједно са нашим професорима имали су могућност да виде лансирање у свемир из 1965. године, као и дочек Нове године на улицама Хонг Конга, захваљујући виртуелној стварности.

Идући дан, био је резервисан за посјете ученика других бањалучких школа, Електротехничке школе “Никола Тесла”, Техничке и Пољопривредне школе, као и Основне школе “Свети Сава”, што је дало и другим ученицима прилику да буду дио овог пројекта.

Овом приликом желимо да се захвалимо нашим пријатељима из Њижњег Новгорода, као и представницима “Лада” ауто Бања Лука, Бојану Верићу и Бојану Јотановићу, што су нам указали повјерење и омогућили да будемо дио пројекта “Мобилни Кванторијум”. До сљедећег сусрета.

Софија Јањић III9

Теодора Гаврић II9

Повезани чланци