Још један успјех бањалучких гимназијалаца

Компанија М:тел од 2017. године организује такмичење у изради најбоље апликације за средњошколце. Ове године, три ученика информатичког смјера наше школе, Сава Малиновић, Никола Вујковић и Матија Мирковић, пласирали су се на регионално такмичење.

Од пристиглих апликација из цијеле БиХ, наши ученици су се пласирали даље са двије апликације, “КуМе”, која се базира на сервису за аутоматизацију куће или стана, и “Калкулатор исхране”. Са Новинарском секцијом су подијелили своје утиске.

Никола: Израда апликације трајала је око 2 мјесеца, док је за саму Андроид апликацију било потребно 3 седмице. За сегмент који чита вриједности са сензора морали смо издвојити готово двије седмице. Остатак времена проводили смо углавном поправљајући грешке.

Прича младих прогамера почела је 2018. године.

“Један од организатора такмичења дошао је у нашу школу и представио цјелокупан концепт такмичења, што нас је мотивисало да се пријавимо са идејом о апликацији која садржи листу адитива у индустријској храни”, рекао је Матија Мирковић. “Апликација је била једноставна па се нисмо много надали пласману у сљедећи круг, међутим у току распуста смо примили вијест да смо прошли на регионални ниво такмичења, на којем смо освојили 3. мјесто, док је првопласирани тим, такође, био из наше школе.

“Питали смо учеснике да ли је тешко ускладити школске обавезе и учење програмирања, а Никола нам је дао савјет да дане и седмице планирамо унапријед, те да се тако све може постићи, те да ученици не одустају од својих хобија, иако је школа приоритет.

Трећи учесних ове успјешне групе, Сава Малиновић, је открио како функционишу као тим у тежим ситуацијама: “Рад на пројектима може бити стресан када немамо много времена на располагању, међутим усавршили смо тимски рад, тако да када радимо на пројекту зна се ко је задужен за коју област. Све ово је једно занимљиво искуство које се веже за нашу будућу професију.

“Сави, Николи и Матији желимо пуно среће на предстојећем такмичењу.

Теодора Гаврић II9

Повезани чланци