Љетња школа M:тел-а

Успјешна сарадња м:тел-а са Гимназијом из Бањалуке траје дуги низ година, а кроз разнолике активности и подршку коју компанија пружа средњошколцима који се интересују за савремене IKT технологије.

Трудећи се да учествује у што више активности са професорима и ученицима у смислу рада на унапређењу наставних планова и програма, интерактивних предавања и радионица, компанија м:тел је по други пут, реализовала и љетну школу за надарене ученике које занимају савремене технологије и системи.

Поносни смо на чињеницу да су ови надарени ученици управо одабрали нас, и да иако је почео љетни распуст, своје вријеме уложе да стичу нова знања, наводе из компаније м:тел.

Љетна школа за гимназијалце реализована је од 7. до 13. јула ове године, а ученици предвођени професорицом Марином Маринковић су свакодневно имали прилику да са ментором из компаније Сашом Салапуром, главним инжењером за планирање, развој и изградњу сервиса и сервисних система, упознају м:тел и науче прегршт нових ствари.

Ученици су се током трајања љетне школе упознали са теоријском позадином и принципима на којима почивају IoT рјешења и сервиси, те стекли и практично искуство у раду са свим елементима који чине IoT екосистем. Конкретније, упознали су се са архитектуром, елементима и функционисањем LoRaWAN мреже коју је имплементирала компанија м:тел и представља једну од најчешће кориштених инфраструктурних рјешења за развој SmartCity и других IoT сервиса у свијету. Поред овога, ученици су имали прилику да раде са различитим верзијама Raspberry Pi и Arduino микро-контролера и њиховим развојним окружењима, те са великим бројем сензора и уређаја који чине најистуренији дио IoT екосистема (сензори за мјерење температуре и влажност ваздуха, влажност тла, IR сензори запрека, PIR сензор покрета, GPS сензор, GSM сензор, серво мотор, корачни мотор, релеји, LCD екрани, RTC clock итд). На крају, ученици су се упознали са принципима и могућностима кориштења различитих веб сервера на којима могу поставити експерименталне IoT системе и тако наставити да се самостално баве истраживањем, тестирањем и развојем својих рјешења и сервиса из домена интернета ствари.

Овакви примјери из праксе, одличан су начин да компаније, већ у средњошколској доби, заинтересују талентоване ученике за области којим се баве, али и да отворе своја врата образовним установама, како би ученичко знање добило и веома важан практични дио

(преузето са портала https://banjaluka.net/ljetna-skola-za-gimnazijalce-u-mtel-u/)

Повезани чланци