ИБ ђак 15. генерације

Теодора Ковачевић

Теодора Ковачевић је ученица програма Међународне матуре који је уписала завршивши претходно први и други разред са одличним успјехом и примјерним владањем у националном програму Гимназије Бања Лука. Одличан успјех наставила је да остварује и у ИБ програму чему свједоче врхунски резултати које је постигла на мок и при-мок испитима.

                Током претходне двије године ИБ програма Теодора је све своје школске  обавезе извршавала беспријекорно и на вријеме. Увијек је била спремна да помогне и подијели своје знање и вјештине. Осим што је била посвећена школи и академском успјеху, Теодора је изузетно успјешна и у другим областима. Наиме, завршила је ОШ Музичку школу Владо Милошевић, али ту се њено музичко образовање није зауставило. Седам година класичног музичког школовања и свакодневно свирање клавира омогућили су јој је даље усавршавање нових техника свирања и индивидуалну едукацију.

Поред редовног учења енглеског и њемачког језика у школи, Теодора се посљедње четири године додатно посветила и учењу њемачког језика кроз школу Глоса, али и касније индивидуалном наставом како би убрзала процес учења и продубила своје знање, што је резултирало добијањем сертификата Гете Института за ниво Ц1. Такође, је своје знање енглеског језика потврдила дипломом Cambridge Advanced English, што је према европском референтном систему еквивалентно нивоу Ц1.

Своје знање из области програмирања Теодора развија и усавршава као члан MajorLeagueHacking, непрофитне организације ученика средњих школа и студената првог и другог циклуса вишег образовања који организују међународна такмичења из програмирања на којима је Теодора редован учесник. Нека од ових такмичења су посебно значајна попут TechTogether, StarHacks, HackViolet и Unihack 2020. Такође, Теодора је била  директор Технологије у петочланом организационом тиму међународног хакатона посвећеног програмирању апликација и сличних технолошких алата ради отклањања или умањења неколико глобалних проблема – SegoLilyHackathon. Хакатон је трајао три дана и побједници су били награђени поклонима донираним од стране свјетски познатих компанија.

                Теодора је изразито посвећења волонтирању и активизму. Наиме, oд 2016. године активни je волонтер у Удружењу обољелих од Амиотрофичне Латералне Склерозе – у коме је њена улога организација рада осталих волонтера. Остварили су многе успјехе попут организовања хуманитарног концерта Бања Лука за АЛС, хуманитарне утакмице Ватерполо клуба Борац, учешћа на Бањалучком полумаратону. Циљ свих наведених активности био је прије свега подизање свијести о присуству АЛС-а међу нама, а дијелом и прикупљање хуманитарних средстава којима су обезбијеђени НИВ апарати и ТОБИ комуникатори обољелима од АЛС-а. Такође, за вријеме пандемије КОВИД инфекције Теодора је волонтирала у  Универзитетском Клиничком Центру Републике Српске гдје је у информатичком центру помагала у формирању посебних база обољелих од КОВИД-а.

                Теодора је заиста прави примјер одговорне, емпатичне и активне младе особе која вјерује да знање и образовање имају моћ да превладају све изазове и учине овај свијет хуманијим и бољим.

Тамара Бијелић Ковачевић, одјељењски старјешина ИБ 2

Повезани чланци