Кинеска нова година у Конфучионици

Поводом обиљежавања Кинеске нове године и уласка у годину зеца, Конфуциjев институт организује у сриједу, 1. фебруара 2023. године, од 12.30 до 13.15 у Конфучионици, за све заинтересоване ученике кратко предавање под називом “Симболика бројева у кинеској култури”, које ће држати професор Хуо Ћифеј, и радионицу прављења кинеских новогодишњих “црвених коверти” са професоркама Ли Јинг и Фанг Ђинг.

О Кинеској новој години

Кинеска нова година зеца почиње 22. јануара 2023. године и траје до 9. фебруара 2024. године. Она се данас не слави само у Кини, прославља се у многим градовима широм свијета, уз раскошан ватромет, плес лава или змаја, црвене лампионе, које су симбол жеља за срећом и благостањем, као и у виду других кинеских традиционалних и модерних културно-умјетничких манифестација. Овакве прославе пружају прилику другим народима да осјете чар кинеске традиције и културе.

Кинеска нова година, која се још назива и Лунарна нова година или Празник прољећа, најважнији је празник којим се у Кини обиљежава крај зиме и почетак прољећа. Празник траје 15 дана, а посљедњи дан је Фестивал лампиона, познат по разним загонеткама и жељама написаним на површини папирних лампиона, који се потом пале и пуштају да одлете у небо и тиме се прослава завршава (ове године 5. фебруара).

Повезани чланци