Наши ученици и професори “понос града”

На Међународној олимпијади метропола у Москви, наши ученици освојили су треће мјесто у екипном пласману, а кући су се вратили са 5 бронзаних и једном сребрном медаљом.

у Москви је одржана, од 1.9.2019. до 6.9.2019, четврта, Међународна олимпијада метропола. За учешће на овом такмичењу изборио се и наш град, а представници града били су гимназијалци: Марко Јојић, Сергеј Крчмар, Милица Милашиновић, Леон Косић, Страхиња Максимовић, Јован Вуковић, Марко Вучић и Марко Димитрић. У пратњи ученика биле су професорице Бранка Фаџан, Ивана Нишић и Данијела Штрбац Улетиловић.

Од првог тренутка ово путовање је било авантура и едукација, а то је и остало до самог краја. Дошавши коначно на аеродром Шереметјево, тј. у Москву која има 22 милиона становника, своје одушевљење нису крили ни ученици, мада су неки од њих по други пут овдје, а ни професорице. Спремно смо закорачили у узаврелу џунглу звану московски саобраћај, јер је вријеме неумитно текло, а ми смо од почетка каснили. Возећи се према хотелу све нас је одушевљавало, пространство, уредност, цвијетне алеје, а посебно да су лијепим ћириличким словима написани наслови познатих свјетских брендова, као нпр. МакДоналдс.

Мало касније, да нам је неко рекао да ћемо за 20 минута успјети да се пријавимо у хотел, однесемо ствари, ручамо и спремимо се за свечану цероминију отварања, не бисмо му вјеровали, али све је могуће. Спектакл церомоније отварања био је управо то – спектакл. Отварању су присуствовали и др Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић и начелник за друштвене дјелатности Драган Бањац. Они су нашим ученицима пожељели срећу, рекавши како је конкуренција велика, али да је најбитније да они дају све од себе.

Наши ученици су већ у првом изазову, тзв. “блиц такмичењу” успјели да постигну сјајан резултат тако што су у коначном поретку екипа заузели 23. мјесто, и то је било награђено великим пехаром, али и повећаним самопоуздањем ученика.

Услиједила су два напорна дана, како за професорице које су устајале у 3.00 ујутру да преводе задатке и на тај начин олакшају ученицима рјешавање задатака. Ученици су по 5 сати рјешавали тешке и врло захтјевне задатке. У међувремену домаћини су се потрудили да сваки слободан моменат буде испуњен, па су нам тада биле организоване посјете најљепшим знаменитостима Москве. Та љепота коју смо видјели и то осјећање слободе не може се лако и једноставно изразити, оно нас је опчинило и уткало се у нас заувијек.

На свечаној церемонији затварања сазнали смо резултате, а они су: Математика: Марко Јојић – сребрна медаља, Јован Вуковић – бронзана медаља; Информатика: Леон Косић и Марко Димитрић – двије бронзане медаље; Физика: Сергеј Крчмар – бронзана медаља. Остали представници наше школе су били удаљени од медаља неколико бодова, а екипно су освојили треће мјесто и бронзану медаљу.

Услиједио је повратак кући, са жељама и плановима да се остварени резултати већ сљедеће године понове или побољшају.

Градска управа је у знак захвалности нашим ученицима и професорицама на више локација у граду поставила билборде са натписом “Понос града”. За све нас је ово била велика част јер је препознавање вриједности и квалитета младих људи један од најважнијих циљева сваке школе, а требало би да буде и сваког друштва. На овај начин Град Бања Лука je показао спремност да вреднује и цијени труд талентованих и вриједних.

Овим путем и професорице и ученици се захваљују Граду, а прије свега градоначелнику Игору Радојичићу, као и његовим сарадницима, а нарочито Драгани Поповић, као и директорици наше школе, професорици Вити Малешевић, што су нам омогућили учествовање на овом престижном такмичењу.

Повезани чланци