Festival rcikalže u Gimnaziji: Oplaneti se, recikliraj!

Uz podršku profesorice Žane Stević, ali i drugih gimnazijalaca, Dragana Knežević i Njegoš Gnjatović, učenici IB1 programa, na čelu Ekološkebrigade Gimnazije, i ove godine sproveli su svoje zamisli u djelo. Cilj ovog festivala jeste podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti zaštiteživotne sredine.

U drugim zemljama, reciklaža je već dio svakodnevice, a željasrednjoškolaca je da se i kod nas, makar djelimično, započne prikupljanjereciklažnog materijala, prije svega u vrtićima, školama i na univerzitetima.Povodom toga, u holu Gimnazije pripremljen je kratki program koji je sadržaoplesnu tačku i muzički perfomans, ali i prezentaciju o reciklaži. Program jezapočeo tačkom poznatog banjalučkog plesnog kluba Gemma, nakon čega jeuslijedila prezentacija koju su samostalno pripremili učenici na razmjeni, MetMaruka i Aleks Mišel.

Oni su nam pokazali na koje sve načine čovjek može i pozitivno i negativno da utiče na prirodu i koliko je važno čuvati životnu sredinu. Podstakli su učenike da na trenutak razmisle o cjelokupnom značaju oveinicijative. Met je prezentaciju završio govoreći Banjalučanima da treba dačuvaju Vrbas, simbol grada, i uživaju u svemu što on pruža. Festival je završenuz muzički nastup Jovane Lekanić i Mrđana Poletanovića, koji su izvelisimboličnu pjesmu Zemlja, EKV-a. Na kraju je proglašeno odjeljenje koje jeprikupilo najviše papira i pokazalo najveći nivo ekološke svijesti, a ove godine bilo je to odjeljenje IB1.

Sara Travar, II1

Повезани чланци