Preduzetničko putovanje u Niš

Projekat Preduzetničko učenje jedan je od projekata koji su se u toku prethodne školske godine realizovali u našoj školi kroz različite aktivnosti. Za one koji su zaboravili podsjetićemo se Božićnog marketa, turističkih mapa, pravljenja sapuna, izložbe likovnih radova, istraživanja tržišta palačinki i raznih drugih akcija. Završna aktinost ovog projekta pod nazivom Peer Visit zamišeljna je kao posjeta učenika i profesora jednoj od preduzetničkih škola iz okrženja koje provode isti projekat.

Razmišljajući preduzetnički, tim iz naše škole odlučio je da to bude škola srodna po više osnova sa kojom će saradnja biti nastavljena i ubuduće, kako na ovom projektu, tako i na nekim drugim projektima. Izbor je pao na Prvu nišku gimnaziju Stevan Sremac iz Niša.U realnom veremnu ovaj boravak trajao je dva dana, ali u našem doživljajnom vremenu bilo je to mnogo više, mnogo duže. Od prvog trenutka, u kojem nas je grad Niš dočekao suncem i divnom proljetnom temeperaturom, a naši domaćini veselim osmijesima, putovanje je obećavalo. Učenici David Bulović i Blanka Jukić zaputili su se kod svojih vršnjaka domaćina, dok je profesorska ekipa krenula u osluškivanje gradske vreve u ovom divnom, laganom, opuštenom i veselom južnjačkom gradu. Drugi dan posjete bio je rezervisan za međusobno predstavljanje škola i aktivnosti provedenih u okviru projekta Preduzetničko učenje, kao i za obilazak grada i uživanje u njegovim čarima. To veče obilježila je Stand Up komedija koja je u prepunoj sali Doma vojske dva puna sata izazivala gromoglasan smijeh. Narednog dana obišli smo jedan od najpotresnijih, ako ne i najpotresniji spomenik u istoriji svjetske kulture, Ćele-kulu, u kojoj su naše misli i naša srca zaustavljena u trenutku. Užas i strava rata učinili su da zanijemimo na neko vrijeme, ali i da ponovo u sebi probudimo svijest o važnosti mira i dijaloga među ljudima. Nakon toga posjetili smo Istorijski arhiv grada Niša u kojem je održana promocija knjige o Banu Milosavljeviću koji je, kakve li čudne slučajnosti, spojnica između naša dva grada: Nišlija koji je udahnuo život Banjoj Luci.Uslijedila je spontana prezentacija IB programa o kojem su kolege iz niške Gimnazije željele čuti što više, a to je ujedno bila i prilika da porazgovaramo o problemima sa kojima se susrećemo svi u realizaciji nastavnog procesa.

Zaključak do kojeg smo došli bio je da, ma koliko udaljeni bili u kilometrima, mi živimo istim životom i nosimo se na vrlo sličan način (entuzijazmom) sa problemima koji nas svakodnevno susreću.Projektni tim učenika iz Niša je, zajendo sa našom Blankom i Davidom, u okviru soje radionice razvio ideju o zajendičkoj aktivnosti koja bi trebalo da bude realizovana u Banjoj Luci. Biće to školski zidni sat sa simbolima dva grada koji će krasiti zidove ove dvije škole i sve zajedno nas podsjećati kako se uz dobru volju i kreativnost, i uz malu finansijsku pomoć, mnoge daljine mogu preći.Posljednje veče u Nišu naši domaćini su nas poveli u Narodno pozorište, čija zgrada veoma podsjeća na zgradu Narodnog pozorišta RS, na sjajnu predstavu Edmund Kin u izvođenju niškog Narodnog pozorišta.

Divni ljudi, topao i otovren grad, smijeh i duhovnost na svakom koraku ono su što bi u najkraćim crtama moglo opisati ovo lijepo putovanje. Sa obavezom da naše novostečene prijatelje na jednak način dočekamo i ugostimo, mi im se još jednom i na ovaj način zahvaljujemo.

Повезани чланци