Gorgije protiv govora mržnje u Parlamentu BiH

Zajedno sa kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine, od Mostara do Čelića, od Sarajeva do Zenice, najboljim debatantima u BiH, članovi DK Gorgije Gimnazija Banja Luka učestvovali su u radu Regionalne konferencije koju je povodom Dana ljudskih prava organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Tema cijele konferencije u kojoj su učestvovali predstavnici značajnih javnih institucija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine bila je Sloboda govora prestaje tamo gdje počinje govor mržnje.

Centar za kulturu dijaloga, kao organizacija koje se već 20 punih godina bori protiv govora mržnje u BiH dobio je priliku da svojim nastupom upotpuni ovu konferenciju i završi je na najbolji mogući način – govorima mladih ljudi, onih koji su svojim radom i zalaganjem, druženjima i debatama pokazali da se može kvalitetno raspravljati i biti nadmoćan i bez govora mržnje i bez fizičkih sukoba. Snagom argumenta, a ne argumentom snage, kako je jedna od naših krilatica.

Cijeli nastup članova CKD-a vodio je naš bivši debatant i aktuelni državni prvak u debati, Marko Romić, a učesnicima Konferencije obratili su se, između ostalih, Jovica Jović, Anđela Arar i profesorica Branka Kukić. Pored navedenih govornika, ekipu našeg Kluba činili su još Bojan Belenzada, Luka Divljak, Lana Samardžija i Dejana Begović. Bilo je zadovoljstvo gledati i slušati ove mlade ljude koji su izazvali divljenje svih prisutnih, uključujući i ministre stranih i domaćih vlada.

Повезани чланци